Bijeenkomsten


Het Genootschap Nederland-Aruba houdt jaarlijks een of meer bijeenkomsten met lezingen die beogen in Nederland een juist en evenwichtig inzicht te bevorderen in de culturele, maatschappelijke, economische en staatkundige ontwikkelingen in Aruba. Via deze webpagina blijft u op de hoogte van de (toekomstige) activiteiten van het genootschap. 

Lezing Glenn Thodé 24 februari 2024 

Op dinsdag 27 februari 2024 organiseert het Genootschap Nederland-Aruba een lezing met Glenn Thodé en een nieuwjaarsborrel in de Paleiskerk in Den Haag. De inloop begint om 19:00 uur, de lezing om 19:30 uur. Na afloop volgt de borrel.

Glenn Thodé, vorig jaar voorzitter van de commissie sociaal minimum Caribisch Nederland, geeft een lezing over het thema Bestaanszekerheid in het Koninkrijk. Tijdens de lezing blikt Thodé terug op het werk dat de commissie heeft verricht en plaatst het thema bestaanszekerheid in een breder kader: dat van het Koninkrijk. U kunt zich aanmelden via deze link

Het adres van de Paleiskerk is Paleisstraat 8, Den Haag. Informatie over bereikbaarheid vindt u hier.

Jaarlijkse bijeenkomst 2023

Op zaterdag 11 november 2023 vond in een volgepakte zaal van het Haagse Hotel Leonardo de jaarlijkse bijeenkomst van het Genootschap Nederland Aruba plaats. Met het Arubaanse slavernijverleden als startpunt werd het een gedenkwaardige middag met politieke, historische en culturele perspectieven op dit thema.

Sprekers waren minister van Financiën en Cultuur Xiomara Maduro (Aruba), onderzoeker en schrijver dr. Luc Alofs, filmmaker Ida Does, zangeres Shannon Bueno, dichter Marilis Becker, pianist Arion Andree Djaoen en voorzitter van ABC Compas, Vijay Luidens. Onder de aanwezigen bevonden zich vertegenwoordigers van de regeringen van Aruba, Curaçao en Nederland. Ook de kwartiermakers van het slavernijmuseum, Peggy Brandon en John Leerdam, gaven acte de présence.

Verklaring minister Maduro opgepikt door de media

Minister Xiomara Maduro legt tijdens haar optreden een nieuwswaardige verklaring af: ze meldt dat zolang Nederland volhardt in de eisen voor herfinanciering van coronaleningen, Aruba de oprechtheid van de excuses voor het slavernijverleden in twijfel trekt en zich voorlopig terugtrekt uit de Koninkrijksbrede overlegstructuren over het slavernijverleden. In de dagen na de bijeenkomst wordt dit nieuws breed opgepikt door verschillende media waaronder Dossier Koninkrijksrelaties, de Volkskrant, Bondia Aruba, 24Ora, het Antilliaans Dagblad en het Algemeen Dagblad.

Luc Alofs: “helen vanuit solidariteit”

Dr. Luc Alofs benadrukt in zijn voordracht het belang van “helen vanuit solidariteit”. Verschillende eilanden en gemeenschappen in het koninkrijk doorlopen een eigen doorwerkingsproces. Daarbij kunnen de verschillen tot verdeling leiden. “Ga voor een gemeenschappelijke herstelagenda… doe het samen, of doe het niet”. Na afloop van zijn voordracht houdt 24Ora dit interview met Luc Alofs.

Ida Does: tussen verleden en doorwerking

Ida Does neemt het publiek mee op een ontdekkingsreis door haar films, die steeds weer raken aan koloniale geschiedenis en slavernijverleden, maar ook aan de doorwerking ervan in het heden. Ook presenteert Ida haar nieuwe kinderboek Virginia, gebaseerd op de Arubaanse geschiedenis.

Terugblik jubileumbijeenkomst 2022

Thema: ‘De kracht van verbondenheid, het Koninkrijk en Aruba in de toekomst’

Datum: zaterdag, 19 november 2022

Locatie: Koninklijk Theater Diligentia, Den Haag

Tijd: 14:15 - 19:00

 Archief bijeenkomsten 2011 - 2019

Bijeenkomst van deelnemers op 23 november 2019 – VS-Ambassadeur Hoekstra: ‘We moeten gezamenlijk optrekken om dictators weg te krijgen’

Bijeenkomst Nieuwspoort op 4 september 2019 – ‘De divi diviboom: een taaie vriend’ – door staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. en ‘Een actueel beeld van enkele belangrijke ontwikkelingen op Aruba’ – door Guillfred Besaril, gevolmachtigde minister van Aruba 

Bijeenkomst van deelnemers op 17 november 2018 – ‘Innovatie, de drijfveer van de Arubaanse economie’ – door Guillfred Besaril, gevolmachtigde minister van Aruba 

Bijeenkomst Nieuwspoort op 31 mei 2018 – ‘Ik geloof in het Koninkrijk en in samenwerking’ – door Minister-president Aruba, Evelyn Wever-Croes 

Bijeenkomst van deelnemers op 1 juli 2017 –  4de Lustrum Genootschap Nederland-Aruba

Bijeenkomst Museum Hilversum op 19 maart 2016 – Expositie ‘DE GEZICHTEN VAN ARUBA’ – 30 JAAR STATUS APARTE – Een serie portretten en reportagefoto’s van fotojournalist Raymond Rutting.

Bijeenkomst Societeit de Witte op 3 december 2015 – Lezing Uitdagingen en Ambities van Aruba; “Aruba op eigen kracht!” – door de premier van Aruba, de heer mr. Mike Eman 

Bijeenkomst van deelnemers op 3 oktober 2015 – De Historische Ontwikkeling en Emancipatie Papiamento 

Bijeenkomst Nieuwspoort op 21 april 2015 – Lezing ‘De geopolitieke meerwaarde van Aruba in het Koninkrijk’ – door L.J. Brinkhorst

Bijeenkomst TNO op 7 november 2014

Bijeenkomst van deelnemers op 4 oktober 2014

Voordracht Gateway Gezant op 9 januari 2014

Bijeenkomst van deelnemers op 5 oktober 2013

De jaarlijkse bijeenkomst van deelnemers heeft op zaterdag 5 oktober plaatsgevonden, dit keer voor het eerst in het Mercure Hotel Den Haag Leidschendam in Leidschendam. In aanwezigheid van ruim negentig belangstellenden heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer Ronald Plasterk, een toespraak gehouden over de samenwerking in het koninkrijk. De bijeenkomst werd luister bijgezet door de sopraan Imara Thomas die opera-aria’s zong van Gershwin, Verdi, Puccini, Strauss en Bellini. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige borrel met uiteraard Arubaanse pastechi’s.

Bijeenkomst van deelnemers op 6 oktober 2012

Op zaterdag 6 oktober 2012 heeft de jaarlijkse bijeenkomst van deelnemers plaatsgevonden in het Crowne Plaza Promenade Hotel in Den Haag. Het Genootschap was verheugd dat demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw Liesbeth Spies, in de gelegenheid was een toespraak te houden onder de titel  Aruba en het Koninkrijk. Uitdagingen en kansen . Het muzikaal intermezzo werd verzorgd door het trio Alma Latina. Na afloop was er een borrel, waar traditiegetrouw de Arubaanse pastechi’s niet ontbraken.

Symposium 2011: De betekenis van Aruba voor het Koninkrijk

In het kader van 25 jaar status aparte van het land Aruba heeft het Genootschap Nederland-Aruba op dinsdag 15 november 2011 een symposium georganiseerd. Mr. J.P.H. Donner, de toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verzorgde een inleiding onder de titel: De betekenis van Aruba voor het Koninkrijk. In een paneldiscussie werd ingegaan op de lezing. In het panel hadden zitting:
– mevrouw Ineke van Gent, lid van de Tweede Kamer
– de heer Edwin Abath, Gevolmachtigde Minister van Aruba
– de heer Jan Willem van den Braak, VNO-NCW